fbpx
Γίνεται φόρτωση...

Menu

6939060303

info@djschool.gr

JUST ANOTHER AMATEUR DJ OR NOT?

Dj School AthensΝέα & άρθραΆρθραJUST ANOTHER AMATEUR DJ OR NOT?
Dj School AthensΝέα & άρθραΆρθραJUST ANOTHER AMATEUR DJ OR NOT?
JUST ANOTHER AMATEUR DJ OR NOT?

JUST ANOTHER AMATEUR DJ OR NOT?

Δημοσιοποιημένο σε Άρθρα

Την μουσική λίγο πολύ όλοι την αγαπάνε, υπάρχουν βέβαια και αυτοί που κάνουν το παραπάνω βήμα και αποφασίζουν να την υπηρετήσουν μέσα από το Dj Booth.

Δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος στο πως και γιατί αποφασίζεις να γίνεις Dj, υπάρχουν όμως και Djs που ξεχωρίζουν για την δουλειά τους…έτσι δεν είναι? Πόσες φορές έχετε βρεθεί σε κάποιο μαγαζί ή prive party και έχετε πει είτε από μέσα σας είτε φωναχτά “καλά ο Dj είναι φοβερός”Υπάρχουν λοιπόν πολλοί λόγοι που αυτός ο άνθρωπος έχει “κατακτήσει” το προνόμιο να τον θεωρούν πολύ καλό στην δουλειά του….μερικοί από αυτούς τους λόγους αναφέρονται παρακάτω.


1.    Ο Dj είναι καλλιτέχνης αλλά και διασκεδαστής αυτό σημαίνει ότι πέραν της καλλιτεχνικής του ανησυχίας, του προσωπικού του γούστου, πρέπει να διασκεδάσει ανθρώπους με διαφορετικές κουλτούρες και ακούσματα από τα δικά του. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη? Ένα μέρος του προσωπικού μας μουσικού γούστου πρέπει να περιοριστεί όταν είμαστε πίσω από το booth. Το προσωπικό “στίγμα” του κάθε Dj  πιστέψτε με θα φανεί….Απλώς δεν πρέπει να υπερβαίνει τα ¨θέλω¨ του κοινού που έχουμε από κάτω! Σκεφτείτε μερικά ακραία παραδείγματα (σίγουρα σας έχει συμβεί). Μπαίνουμε σε μια μπυραρία, ξύλινο bar, ξύλινα καθίσματα, φωτογραφίες με Harley μηχανές, κιθάρες….και ξαφνικά ακούς Κιάμο – Φωτιά με φωτιά ή  R&B ….Σας ακούγεται σωστό? Προφανώς όχι…. Αποφασίστε λοιπόν γιατί θέλετε να γίνεται επαγγελματίες Djs? Αν ο λόγος είναι να παίζεται την μουσική που σας αρέσει και γουστάρετε, βρείτε τον κατάλληλο χώρο και επενδύστε χρόνο για να εξελιχτείτε σε αυτό που έχετε επιλέξει και αρνηθείτε αν πρέπει άλλες προτάσεις που μόνο κακό θα σας κάνουν!

2.    Να γίνω ο Dj που παίζει τα πάντα ή να παίζω αυτά που γουστάρω? Η απόφαση είναι δικιά σας! Πρέπει να λάβουμε βέβαια υπ’ όψιν ότι στην Ελλάδα του 2017 οι θέσεις εργασίας σε “εξειδικευμένους” Djs είναι σαφώς λιγότερες από Djs που έχουν μεγάλη γκάμα στο μουσικό τους πρόγραμμα. Ακόμα όμως και οι πιο ”εξειδικευμένοι” Djs θα πρέπει να μπορούν να ανταπεξέλθουν τουλάχιστον ικανοποιητικά και σε άλλα είδη μουσικής. Το “εγώ παίζω μόνο αυτά και άμα σας αρέσει” δείξτε το με την δουλειά σας , η οποία είναι εκτός των άλλων όπως αναφέρουμε παραπάνω και διασκεδαστής. Ο ακροατής αυτομάτως θα σας κατατάξει εκεί που εσείς θέλετε! Παράδειγμα : Δεν παίζετε ελληνικά? Καλώς… Σας έχουν προσλάβει να παίξετε λοιπόν σε ένα party μόνο ξένη μουσική (edm – mainstream – pop – r&b – house) και κάποια στιγμή λοιπόν προς το τέλος και για 20’ σας ζητάνε να παίξετε και κάποια ελληνικά. Αν λοιπόν τους παίξετε και κάποια ελληνικά (αξιοπρεπώς) θα μείνουν όλοι ευχαριστημένοι, και θα έχετε δώσει βέβαια με την δουλειά σας το “στίγμα” του καλού Dj που δεν παίζει ελληνικά, ασχέτως αν παίξατε! Αν είχατε απαντήσει στην ερώτηση “θα μας βάλεις λίγα ελληνικα” – δεν έχω…Το αίσθημα που θα αφήνατε στον κόσμο θα ήταν του κακού (επαγγελματία) Dj.

3.    Η εικόνα και η συμπεριφορά σας παίζουν μεγάλο ρόλο στην επαγγελματική σας καριέρα! Χωρίς το ταλέντο και την δουλειά βέβαια τα δυο παραπάνω δεν σας πάνε πουθενά…Η εικόνα σας λοιπόν πρέπει να είναι αυτή που σας χαρακτηρίζει, μην κάνετε κάτι που δεν είσαστε “εσείς” βρείτε ένα στυλ και υπηρετήστε το, αν δεν είναι κάτι κοντά σε εσάς και τον χαρακτήρα σας δεν θα είναι πετυχημένο! Βέβαια υπάρχουν και κάποιοι βασικοί κανόνες…Δεν είναι ωραίο πχ. Να πηγαίνουμε στην δουλειά μας ατημέλητοι…σε έναν χώρο που συνήθως όλοι οι άλλοι έχουν βάλει τα "καλά" τους για να έρθουν, βλέπε, bar, club, prive party. Η εικόνα μας επίσης έχει να κάνει και με τον εξοπλισμό μας, προσέξτε το setup σας, μην αφήνετε καλώδια να κρέμονται, αν δεν έχετε καλό laptop λόγω οικονομικής αδυναμίας βάλτε ένα cover με το logo σας ώστε ο κόσμος να βλέπει αυτό (αν και καλό θα ήταν να έχετε καλό laptop)! Τώρα όσο αναφορά την συμπεριφορά….Πάντα να θυμόσαστε ότι στον χώρο που έχετε πάει, έχετε πάει για να δουλέψετε! Όπως ακριβώς σε οποιαδήποτε άλλη δουλειά οφείλετε να είσαστε ευγενικοί, τυπικοί και πάνω απ’ όλα αποτελεσματικοί. Το αλκοόλ πχ. Δεν βοηθάει συνήθως στα παραπάνω…γι’ αυτό με μέτρο! Η εικόνα σας πλέον "χτίζεται" και μέσα από τα social media, τι σημαίνει αυτό? Προσέξτε τι ανεβάζετε στο facebook page σας ή στο blog σας, είναι αυτό που βλέπουν οι fun σας αλλά και οι εργοδότες ή πελάτες σας! Δημιουργήστε την ψηφιακή σας εικόνα με επαγγελματικά standards, προσεγμένες φωτογραφίες, δημιουργία logo, ενημερώσεις για τις εμφανίσεις σας κτλ.

4.    Η δουλειά μας είναι δημιουργική και η κατάκτηση της κορυφής θέλει κόπο! Κανένας δεν έφτασε ψηλά σε κανένα επάγγελμα χωρίς κόπο…Γι’ αυτό τον λόγο αν πραγματικά θέλετε να ασχοληθείτε με το επάγγελμα του Djing πρέπει να δαπανήσετε πολλές ώρες δουλειάς για την δημιουργία της δισκοθήκης σας (που αυτό είναι το όπλο σας) την συνεχή ενημέρωση, και την σωστή κατηγοριοποίησή της. Επίσης πρέπει να εξασκείστε συνέχεια ώστε να γίνεστε καλύτεροι, να μαθαίνετε από τα λάθη σας, να σέβεστε τους συναδέλφους σας και να ακούτε συμβουλές τους (πάντα βέβαια να τις φιλτράρετε). Μια έκφραση που μου έρχεται στο μυαλό για νέους Djs είναι η εξής ¨πέφτει σαν το αγρίμι πάνω στην κονσόλα¨ χωρίς ακόμα να την έχει κατανοήσει πλήρως! Δεν θα φτάσεις στην κορυφή από την μια μέρα στην άλλη….κάνε προσεκτικά βήματα, πάντα έχοντας στο μυαλό σου ότι το Djing είναι ένα πραγματικό επάγγελμα και όχι ένα χόμπι! Να είσαστε ταπεινοί και να δείχνετε την αξία σας μέσω της δουλειάς σας! Εκφράσεις όπως "θα σας κάνω όλους να χορεύετε, είμαι πολύ καλός, ναι το έχω, θα απογειώσω το μαγαζί" Αφήστε να τα πουν οι άλλοι για εσάς! Ακόμα και όταν νιώθετε έτοιμοι και είσαστε σίγουροι για την επιτυχία του Dj set σας, καλύτερα είναι να απαντήσετε σε σχετική ερώτηση "πιστεύω ότι είναι το στυλ μου και θα κάνω το καλύτερο για να είναι επιτυχημένη η βραδιά"

Νίκος Ζαμπέτας / Dj School Athens

22 06, 17