
10 τρόποι για να κάνεις την δουλειά σου να ξεχωρίσει
Δημοσιοποιημένο σε Άρθρα
10 τρόποι για να κάνεις την δουλειά σου να ξεχωρίσει!
Προσγείωση
Το κυριότερο μέρος της καριέρας σου. Όσο σοβαρά και αν παίρνεις αυτή τη δουλειά, φρόντισε να είσαι προσγειωμένος, αν θες να έχεις διάρκεια. Ανεξάρτητα από το πόσο καλός, έμπειρος και επαγγελματίας είσαι, δεν είσαι μόνος σου και δεν χρειάζεται να «κοκορεύεσαι» δεξιά και αριστερά για τα επιτεύγματα και τις γνώσεις σου. Ό,τι αξίζει θα φανεί. Να είσαι σίγουρος. Μην μιλάς πολύ, «μην ξέρεις τα πάντα» και μην κρίνεις κακοπροαίρετα τον οποιοδήποτε για οποιοδήποτε λόγο.
Εγκυρότητα
Μεγάλο λάθος πολλών συναδέλφων και εταιρειών. Το όνομα ενός επαγγελματία ή μιας εταιρείας δεν χτίζεται με το να τάζεις πράγματα που είναι αδύνατον να παρέχεις. Άσε που από την άλλη μεριά όσο τάζεις, ανεβάζεις και τις απαιτήσεις που σημαίνει, μεγαλύτερη ευθύνη. Παρέμεινε και εκεί ταπεινός. Υποσχέσου μόνο ό,τι μπορείς να φέρεις σε πέρας και τίποτα παραπάνω. Όταν λες κάτι να το εννοείς και να γίνεται. Μην προσθέτεις επικίνδυνές σάλτσες στο βιογραφικό ή το site σου τύπου «συνεργασία με επώνυμούς τραγουδιστές» επειδή έχεις έναν ξάδελφο που δουλεύει σερβιτόρος σε ένα μεγάλο συναυλιακό χώρο ή club.
Δικτύωση
Το βασικότερο συστατικό που θα βοηθήσει την ύπαρξή σου. Δεν χρειάζεται να είσαι ο καλύτερος εάν πολύ απλά κανείς δεν ξέρει ότι είσαι. Απόφυγε την άσκοπη και ανούσια «διαφήμιση» στο internet και προσπάθησε να στοχεύσεις ένα συγκεκριμένο κοινό ή μια μερίδα αυτού. Ανάτρεξε σε forums στο internet όπου θα συναντήσεις άλλους συναδέλφους ή και πιθανούς μελλοντικούς πελάτες. Μην ξεχνάς πως το ίδιο σημαντικοί με τους πελάτες είναι και οι συνεργάτες, ίσως και περισσότερο.
Κρίση
Στην πιάτσα υπάρχουν πολλοί. Θα έλεγα άπειροι που θα σου τάξουν τον ουρανό με τ’ άστρα. Θα ακούσεις πολλές προτάσεις που ούτε ο ίδιος θα πιστεύεις. Πολλές από αυτές μπορεί όντως να στέκουν. Έχε κατά νου όμως το κατά πόσο μια δουλειά, μια συνεργασία ή μια απλή σου κίνηση θα έχει αντίκτυπο στο όνομά σου, την φήμη σου και το μέλλον σου στον χώρο. Εάν χρειαστεί να πεις όχι, απλά πες το.
Οικονομία
Κοινώς, μην υπερεκτιμάς και υπερτιμολογείς την δουλειά σου. Σαφώς, όσο μεγαλώνει η εμπειρία σου, τα κόστη σου και παίρνεις μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, τότε θα ανεβάσεις και το κασέ ή τις τιμές σου. Φρόντισε αυτό που παρέχεις να είναι ισάξιο με αυτό που ανταμείβεσαι και δώσε την εντύπωση σε αυτόν που σε πληρώνει ότι σε πληρώνει για κάτι παραπάνω από το να παίζεις μουσική.
Οργάνωση
Άλλο μεγάλο και ζωτικής σημασίας κεφάλαιο. Οργανώσου. Κράτησε ημερολόγιο με τις δουλειές σου. Φρόντισε να τηρείς αρχείο με τις αμοιβές που ζήτησες ή πληρώθηκες και φύλαγέ το επιμελώς επί σειρά σεζόν έτσι ώστε να ανατρέχεις κάθε φορά που συνεργάζεσαι με τον ίδιο πελάτη/συνεργάτη. Δημιούργησε μια βάση δεδομένων ή έστω έναν τηλεφωνικό κατάλογο με ομαδοποιημένες τις επαφές σου (πχ: gmail, yahoo, κλπ). Εάν είσαι από τους πιο maniac τύπους οργάνωσε σε excel τις αποδοχές σου, ανά περίοδο, έτος, συνεργάτη, κλπ. Παρακολούθησε το ρυθμό ανάπτυξής σου και μελέτησε τυχόν αδυναμίες που μπορεί να έχεις σε συγκεκριμένα σημεία. Θα σε βοηθήσει πολύ.
Ενημέρωση
Εδώ πιστεύω δεν χρειάζεται να πω και πολλά. Με μία λέξη: Ψάξε. Μάθε την αγορά σου. Ερεύνησε τι τιμές παίζουν, που κυμαίνονται οι αμοιβές και οι παροχές ανάλογα με το είδος της δουλειάς σου, την εδραίωσή σου στο χώρο, την γεωγραφική σου θέση, την αγορά της περιοχής σου κλπ. Ανά τακτά διαστήματα, ρίχνε μια ματιά στην σταδιοδρομία των «ανταγωνιστών» σου και ενημερώσου σχετικά με νέες τάσεις, μόδες, υπηρεσίες κλπ.
Παρουσία
Άλλος αυτονόητος παράγοντας. Όσο καλή μουσική και αν παίζεις, και όσο ωραίος τύπος και αν είσαι αν δεν έχεις «βιτρίνα» δεν κάνεις τίποτα. Προσπάθησε όσο μπορείς το ντύσιμό σου και η εμφάνισή σου, να ταιριάζει με την περίσταση όπου δουλεύεις και να μην δείχνεις παράταιρος, ή ακόμα χειρότερα ατημέλητος. Φρόντισε να είσαι καθαρός, και ήρεμος στην δουλειά σου ιδιαιτέρως κατά τη διάρκεια των πωλήσεων ή διαπραγματεύσεων.
Επαγγελματισμός
Λίγο πολύ ο όρος «επαγγελματισμός» είναι ένα άθροισμα άλλων όρων εάν το καλοσκεφτείς. Προσπάθησε όσο το δυνατόν να είσαι σωστός και να μην δημιουργείς αμφιβολίες και αμφισβητήσεις γύρω από το όνομά σου και την ποιότητα όσων παρέχεις. Να είσαι συνεπής σε ό,τι λες και ό,τι συνεννοείσαι και φυσικά, στην ώρα σου. Δείχνε σεβασμό απέναντι σε αυτόν που σου εμπιστεύεται το κέφι του και σε πληρώνει (ορισμένες φορές πολύ ακριβά¬) και μην δίνεις περαιτέρω δικαιώματα. Ευγένεια, διακριτικότητα και συνέπεια είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που θα σε βοηθήσουν να μείνεις ψηλά στις επιλογές όσων σε εμπιστεύονται.
Αναπροσαρμογή (αν χρειαστεί)
Το τελευταίο και βασικότερο κομμάτι του δρόμου προς την τελειοποίηση. Λάβε υπόψη συμβουλές, σχόλια και παρατηρήσεις από πελάτες ή άλλους συναδέλφους. Κρίνε ο ίδιος τον εαυτό σου και βάλε τον στην θέση του πελάτη ή του εκάστοτε υπευθύνου εάν χρειαστεί. Οποιαδήποτε ατέλεια ή πρόβλημα σου επισημάνουν ή αντιμετωπίσεις φρόντισε να το διορθώσεις το συντομότερο. Έχε σαν απώτερο στόχο την εξέλιξη ακόμα και αν αυτή δεν σε ενδιαφέρει. Εάν νομίζεις ότι «κάτι δεν δουλεύει καλά» όσο ωραίο και αν είναι, άλλαξέ το.
Αυτά ήταν τα βασικότερα συστατικά και μυστικά που εφαρμόζουν μερικοί από τους πιο επιτυχημένους επαγγελματίες στον χώρου του DJing ανά τον κόσμο. Δεν έχει σημασία σε ποιο κλάδο δουλεύει ο καθένας, ποια είναι η εμπειρία ή η ηλικία του. Είναι αρκετά για να βοηθήσουν όλους όσους θέλουν να κάνουν ένα βήμα παραπέρα και να δουλέψουν πιο καλά και πιο ποιοτικά.
Το επάγγελμα του DJ μπορεί τα τελευταία χρόνια να περνάει μια κρίση, να έχει απαξιωθεί και να έχει υποβαθμισθεί ίσως από πολλούς παράγοντες, το λιγότερο που μπορούν να κάνουν αυτοί που το αγαπούν είναι να το υπηρετούν σωστά, πρώτα για τον εαυτό τους και ύστερα για την χαρά και την ικανοποίηση που τους δίνει όταν το ασκούν.
Καλή επιτυχία σε όλους και καλή σταδιοδρομία με πολλές επιτυχίες και πολλές μουσικές.